[O1]Brak prędkościomierza i skakająca wskazówka paliwa.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • toblach
    Classic
    • 2009
    • 18

Zamieszczone przez splawik
    U mnie kiedyś AEE miała takie coś że przestała latać 180 i 160 to dla niej był spory wysiłek. Wziąłem stoper i zonk zamiast poniżej 15 katalogowo to ponad 17 za każdym razem wychodziło.
    I co zrobiłeś później?
  • mucha
    Classic
    • 2007
    • 29

Witam serdecznie. Post dotyczy Octavii I z 2000r. 1.9Tdi 110KM, L&K jeśli ma to jakieś znaczenie.
    Mój problem polega na tym iż wskazówka prędkościomierza stoi w miejscu w czasie jazdy, oraz skacze wskaźnik paliwa przy zakrętach i ostrym ruszaniu.
    Poczytałem, popatrzyłem i sprawa ma się tak:
    Do czujnika prędkości jazdy dochodzą 3 kable: 1 to masa, drugi to + około 8V po włączeniu zapłonu, 3 to + na stałe z akumulatora. No i niestety tego + mi brakuje, gdzieś zniknął i go nie ma. Mniej więcej poryłem i widzę, że kabel ten idzie do podszybia, a potem na drugą stronę auta i tam gdzieś wchodzi. Czy mógłby ktoś mi powiedzieć czy po drodze są jakieś wtyczki/złaczki tego kabla ? Gdzie dalej on idzie ? W stronę pompy paliwa? Byłbym bardzo wdzięczny za ewentualne podpowiedzi bądź jakiś schemat elektryczny.. Sprawa dość pilna bo auto rozgrzebane i jutro z rana będę dłubał

Pozdrawiam
    Paweł

Komentarz

• tryton
      Elegance
      • 2008
      • 935

zobacz ten post może to jest przyczyna http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=19655

Komentarz

• mucha
        Classic
        • 2007
        • 29

...

Raczej nie bardzo z tego względu, że jak opisałem wyżej, nie ma tam prądu (+12). A nie o same liczniki chodzi. No chyba, że te "zimne luty" mają jakiś wpływ na te właśnie 12V ??

Komentarz

• tryton
          Elegance
          • 2008
          • 935

Zamieszczone przez mucha
          zimne luty" mają jakiś wpływ na te właśnie 12V
          tego niestety nie wiem bo na szczęście jeszcze mnie to nie spotkało a tak mi się przypomniało że kiedyś czytałem taki post o awariach liczników więc zapodałem,jak nie tobie to może komuś innemu się przyda

Komentarz

• mucha
            Classic
            • 2007
            • 29

ok rozumiem, dzieki za zainteresowanie
            Czy ktoś miałby jeszcze jakiś pomysł ?
            No przydałby mi się schemat elektryczny gdzie ten magiczny kabelek leci dalej ??

Komentarz

Pracuję...